Sjekk også

Med de forventede klimaendringer bør du være på ekstra vakt når det gjelder eventuelle skader som kan oppstå.

Det kan være lurt å foreta din egen tilstandskontroll av huset hvert år. Dette kan du gjøre ved å inspisere huset fra bakkenivå, balkong og andre lett tilgjengelige steder.

 • Registrer åpenbare skader fortløpende, for eksempel skader på beslag, nedløpsrør, avskallinger eller sprekker i fasaden.
 • Følg med på tidligere registrerte, men ikke reparerte, småskader og se hvordan utviklingen er. 

Hvis fuktig luft ikke blir ventilert ut av huset kan det oppstå gunstige forhold for mugg, sopp og råte, noe som igjen kan føre til dårligere kvalitet på inneluften og dermed plager for de som bor i huset. Astmatikere og allergikere er særlig utsatt. Fuktig luft kan også gi fukt- og råteskader i bærende bygningskonstruksjoner.

 • Sjekk at huset har god ventilasjon. For naturlig ventilasjon, det vil si ventilasjon uten mekanisk styrte vifter, må det være tilstrekkelig med åpninger for til-luft. Alle rom bør ha ventiler på veggen og/eller i vinduene. Sjekk at disse ikke er tette av støv og at de står i åpen stilling.   
 • Våtrom, kjøkken, bad og kjeller må ventileres spesielt godt. Se etter ventiler og sjekk om de trekker godt. Bruk gjerne en flik av et toalettpapir og før den sakte mot ventilen. Blir papiret sugd mot ventilen er det et tegn på at ventilasjonen kan være god

En termografering (varmekamera-fotografering) av huset vil kunne avsløre utettheter, dårlig isolering, fuktighet og annet.

 • Tilkall sertifiserte fagfolk for å få gjennomført termograferingen.

Særlig hytter og eldre hus, og da spesielt hus som ikke har kontinuerlig oppvarming, kan oppleve lekkasje i vannrørene når de tiner om våren etter å ha vært frosset om vinteren.

 • Gjør en grundig sjekk av hytta før vintersesongen. Sørg for at temperaturen der vannrørene er installert ikke blir kritisk lav.
 • Vurder behovet for isolasjon rundt rør som ligger utsatt til, for eksempel langs yttervegg eller i kalde soner.
 • Dersom rørene ikke er isolert, eller du har opplevd at vannet har frosset i rørene, kontakt fagfolk for å reparere og eventuelt etterisolere vannrørene.

 

Vurder å tegne tilleggsforsikring (illustrasjon).

Dekker forsikringen skader på hus, hytte eller hage som følge av klimapåkjenning?

 • Sjekk hva forsikringen din dekker ved å ta kontakt med forsikringsselskapet.
 • Tegn en tilleggsforsikring dersom forsikringen du har ikke er dekkende nok.

 

Det er ikke alt du har kunnskap og kompetanse nok til å utbedre eller vedlikeholde selv. Dersom du trenger profesjonell hjelp, sørg for å bruke dyktige fagfolk som kjenner norsk byggeskikk og det norske klimaet. Dette bør du gjøre:

 1.  Undersøk markedet
 2.  Sjekk referanser og foretaksregister
 3.  Beskriv arbeidsomfang og kvaliteter
 4.  Be om skriftlig tilbud
 5.  Lag skriftlig avtale
 6.  Avtal tilleggsarbeider skriftlig
 7.  Avslutt oppdraget formelt

(Kilde: Byggmesterforbundet)

Her finner du liste over byggmestere

Rådene er basert på fagrapport fra Sintef Byggforsk.